2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Kurczak faszerowany bakłażanem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nadziewany pieczony kurczak to świetny pomysł na rodzinny obiad,podawać z opiekanymi ziemniakami i surówką .

Kurczak faszerowany bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak faszerowany bakłażanem

 

  • Kurczak 1,80 kg
  • 1 cebula
  • 3 kromki chleba pszennego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej
  • 1/2 torebki warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem
  • olej
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Prymat

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany bakłażanem
Kurczaka dokładnie myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,a następnie nacieramy olejem całego,posypujemy solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym z młynka.wstawiamy na godzinę do lodówki . Kromki chleba pokroić w kosteczkę ,warzywa z bakłażanem rozmrozić . Jajka rozmącić z musztardą i śmietaną ,dołożyć pokrojony chleb i mieszankę warzywną wymieszać wszystko razem łyżką wsypać zioła dołączone do mieszanki,doprawić do smaku solą i pieprzem . Kurczaka wyjmujemy z lodówki i napełniamy środek farszem zszywamy go bawełnianą nicią lub spinamy ciasno wykałaczkami aby farsz nie wypłynął.wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny . Pieczemy około 1,5 godziny lub troszkę dłużej aż do zrumienienia w temp 180*Kurczaka można natrzeć dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ,wtedy przejdzie smakiem i zapachem przypraw,będzie aromatyczny i soczysty.
Kurczak faszerowany bakłażanem
szykujemy składniki nadzienia chlebek kroimy w kostkę
Kurczak faszerowany bakłażanem
śmietanę jaja i musztardę miksujemy mikserem
Kurczak faszerowany bakłażanem
do masy jajecznej dodajemy chlebek i mieszankę z bakłażanem
Kurczak faszerowany bakłażanem
kładziemy farsz do środka i spinamy ciasno wykałaczkami aby farsz nie wypłynął