Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany bakłażanem
Kurczaka dokładnie myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,a następnie nacieramy olejem całego,posypujemy solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym z młynka.wstawiamy na godzinę do lodówki . Kromki chleba pokroić w kosteczkę ,warzywa z bakłażanem rozmrozić . Jajka rozmącić z musztardą i śmietaną ,dołożyć pokrojony chleb i mieszankę warzywną wymieszać wszystko razem łyżką wsypać zioła dołączone do mieszanki,doprawić do smaku solą i pieprzem . Kurczaka wyjmujemy z lodówki i napełniamy środek farszem zszywamy go bawełnianą nicią lub spinamy ciasno wykałaczkami aby farsz nie wypłynął.wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny . Pieczemy około 1,5 godziny lub troszkę dłużej aż do zrumienienia w temp 180*Kurczaka można natrzeć dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ,wtedy przejdzie smakiem i zapachem przypraw,będzie aromatyczny i soczysty.
monikaT83
2milutka
mój wyjadł wszystkie warzywa ze środka a mięso na końcu..:)
monikaT83
2milutka
to masz mięsożernego męża mój warzywa zawsze i wszędzie:) jak królik:D
monikaT83