eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam kurczaka majerankowo czosnkowego pieczonego w piekarniku. Kurczak wyszedł soczysty i pyszny.

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli

Składniki:

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli

mięso

  • 1 kurczak 1.8 kg

pasta do natarcia kurczaka

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli

przygotowanie pasty do kurczaka

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli
Wymieszać przeciśnięty czosnek, majeranek, sól i pieprz.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać majeranek, sól, pieprz i wymieszać.

przygotowanie cebuli

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie kurczaka

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli
Opłukanego kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem.

Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie kurczaka cd

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli
Przygotowaną pastą natrzeć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz.

Środek kurczaka wysmarować 1/3 przygotowanej pasty i związać nogi.

Wierzch kurczaka posmarować resztą pasty i włożyć do lodówki na cztery godziny.

przygotowanie kurczaka cd

Kurczak majerankowo czosnkowy Eli

Z kurczaka zeskrobać czosnek z majerankiem. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.

Przełożyć kurczaka razem z tłuszczem ze smażenia do naczynia do zapiekania. Do kurczaka dodać cebulę, zeskrobany czosnek z majerankiem, podlać wodą i przykryć folią aluminiową.

Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 150 minut. Zdjąć folię, polać kurczaka wytworzonym sosem i piec jeszcze około 30 minut aż kurczak się zrumieni.

Co jakiś czas polewać kurczaka sosem. Gotowego kurczaka wyjąć. Sos zmiksować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.

Smacznego!