Sposób przygotowania:
Kurczak majerankowo czosnkowy Eliprzygotowanie pasty do kurczaka
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać majeranek, sól, pieprz i wymieszać.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie kurczaka
Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie kurczaka cd
Środek kurczaka wysmarować 1/3 przygotowanej pasty i związać nogi.
Wierzch kurczaka posmarować resztą pasty i włożyć do lodówki na cztery godziny.
przygotowanie kurczaka cd
Z kurczaka zeskrobać czosnek z majerankiem. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.
Przełożyć kurczaka razem z tłuszczem ze smażenia do naczynia do zapiekania. Do kurczaka dodać cebulę, zeskrobany czosnek z majerankiem, podlać wodą i przykryć folią aluminiową.
Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 150 minut. Zdjąć folię, polać kurczaka wytworzonym sosem i piec jeszcze około 30 minut aż kurczak się zrumieni.
Co jakiś czas polewać kurczaka sosem. Gotowego kurczaka wyjąć. Sos zmiksować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.
Smacznego!
gusia1000