Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona z jabłkami
1. Kaczkę dokładnie oczyścić i natrzeć przyprawą, także od środka.
2. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Trzy sztuki pokroić w kostkę, dwie w ćwiartki.
3. Kostki jabłek włożyć do środka kaczki, spiąć wykałaczkami, żeby nie wypadły. Kaczkę ponakłuwać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sokiem i obłożyć ćwiartkami jabłek.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2,5 godziny, co 20 minut obficie podlewać wytwarzającym się sokiem.
5. Po upływie tego czasu mięso nasmarować miodem i piec jeszcze 10 minut.
Smacznego!
2. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Trzy sztuki pokroić w kostkę, dwie w ćwiartki.
3. Kostki jabłek włożyć do środka kaczki, spiąć wykałaczkami, żeby nie wypadły. Kaczkę ponakłuwać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sokiem i obłożyć ćwiartkami jabłek.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2,5 godziny, co 20 minut obficie podlewać wytwarzającym się sokiem.
5. Po upływie tego czasu mięso nasmarować miodem i piec jeszcze 10 minut.
Smacznego!