Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kaczka pieczona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta wersja pieczonej kaczki jest prosta w przygotowaniu, a na pewno zachwyci gości na niedzielnym obiedzie.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami

 

  • 1 kaczka o wadze ok 2,5 kg bez podrobów
  • 5 jabłek
  • 0,5 l soku jabłkowego
  • 2 łyżki miody płynnego
  • 8 łyżek przyprawy do kaczki

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami
1. Kaczkę dokładnie oczyścić i natrzeć przyprawą, także od środka.

2. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Trzy sztuki pokroić w kostkę, dwie w ćwiartki.

3. Kostki jabłek włożyć do środka kaczki, spiąć wykałaczkami, żeby nie wypadły. Kaczkę ponakłuwać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sokiem i obłożyć ćwiartkami jabłek.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2,5 godziny, co 20 minut obficie podlewać wytwarzającym się sokiem.

5. Po upływie tego czasu mięso nasmarować miodem i piec jeszcze 10 minut.

Smacznego!