Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Kurczak miodowo-musztardowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe danie, które można spróbować przygotować na grillu.

Kurczak miodowo-musztardowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak miodowo-musztardowy

 

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki ostrej musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 łyżeczka soli ziołowej,
  • kalafior (ilość wg uznania; można pominąć).

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowo-musztardowy
1. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: musztarda, miód, oliwa, pieprz, sól. 2. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć marynatą. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (można krócej). 3. Ugotowany kalafior rozłożyć w naczyniu żaroodpornym (w mniejszych różyczkach). 4. Po 2 godzinach, mięso ułożyć w naczyniu, razem z kalafiorem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 20-30 minut. W trakcie zaglądać. Smacznego!
Kurczak miodowo-musztardowy
Przygotowanie marynaty miodowo-musztardowej
Kurczak miodowo-musztardowy
Mięso należy dokładnie wymieszać w marynacie i wstawić do lodówki
Kurczak miodowo-musztardowy
Mięso wraz z kalafiorem wstawić do rozgrzanego piekarnika