rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kurczak na kwaśno rozanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny smak kurczaka przełamana kwaśnym smakiem kapusty,a ze jest bez skórki to dietetyczne danie:)

Kurczak na kwaśno rozanki

Składniki:

Kurczak na kwaśno rozanki

 

  • Kurczak 1,7kg
  • kapusta kiszona 025kg
  • Papryka czerwona słodka
  • sól morska
  • 1,5szkl wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na kwaśno rozanki
Kurczaka umyć,wyczyścić w środku z pozostałości jakie tak ewentualnie mogły zostać (podroby itd). Z całego kurczaka zdjąć skórę,natrzeć solą i papryka czerwoną.Wstawić do lodówki żeby przeszedł do środka(najlepiej na noc). Kapustę wycisnąć z soku i opłukać jeśli jest za kwaśna. Przed pieczeniem napchać kapustę do środka kurczak,można spiąć żeby kapusta nie wypadała.Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wlać.Wstawić do piekarnika i piec 60 min w temp 200 st.C,od czasu do czasu polać płynem z pod kurczaka lub go przewrócić żeby na wierzchu nie był zbyt wyschnięty.Upieczonego kurczaka podzielić na 4 porcje i podawać z ulubionymi dodatkami np.z gotowanymi ziemniakami.