monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso nadziewane kapustą kiszoną smakuję doskonale, serdecznie polecam:), zaryzykowałam z takim połączeniem smaków i się opłaciło:)

Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.

 

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 łyżki kapusty kiszonej
  • 3 suszone grzybki
  • 3 plasterki cebuli
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.
Przygotowanie nadzienia: Grzybki włożyć do szklanki i zalać je pół szklanki wrzątku i pozostawić na około 10 minut. W tym czasie posiekać cebulkę. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, porządnie odsączyć z nadmiaru płynów, drobno poszatkować. Cebulę zeszklić na łyżce oleju i dodać poszatkowaną kapustę. Chwilę podsmażać, stale mieszając. Po około 2 minutach podlać kapustę wodą z moczenia grzybków, zamieszać. Gdy woda odparuje czynność powtórzyć. Powtarzać tak długo,aż kapusta będzie miękka. Grzybki odcedzić z wody i pokroić drobniutko. Dodać do kapusty i dusić razem około 3-4 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do ostygnięcia. ( Farsz można zblenderować w blenderze na papkę, ale chyba lepiej pozostawić wyczuwalne kawałki kapusty i grzybków-ja nie blenderowałam).Przygotowanie mięsa: Mięso umyć, osuszyć i sprawić- odciąć polędwiczkę, usunąć nadmiary tłuszczu i błonek. Zrobić w mięsie kieszonkę ( naciąć od grubszej część i ciąć w dół, ale nie do końca!). Mięso oprószyć przyprawą do kurczaka z każdej strony (wewnątrz kieszonki także). Do kieszonki nałożyć farsz do kieszonki i równomiernie w niej go rozprowadzić. Zamknąć kieszonkę i spiąć oba płaty kieszonki wykałaczkami aby nadzienie nie uciekło. Odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na patelni rozgrzać olej, mięso obtoczyć w mące i zrumienić z każdej strony. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim zrumienione mięso i piec w piekarniku około 15-18 minut. Podawać gorące z surówką i ziemniaczkami. Smacznego!
Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.
Na cebuli poddusić do miękkości kapustę kiszoną i dodać grzybki suszone i dalej razem poddusić
Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.
Opórszone mięso przyprawą nadziać farszem i równo go rozprowadzić
Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.
Oba płaty kieszonki spiąć wykałaczkami aby farsz nie uciekł
Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.
Obsmażone mięso przełożyć na blachę i zapiekąć około 15-18 minut