Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka nadziewana kapustą kisz.
Przygotowanie nadzienia: Grzybki włożyć do szklanki i zalać je pół szklanki wrzątku i pozostawić na około 10 minut. W tym czasie posiekać cebulkę. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, porządnie odsączyć z nadmiaru płynów, drobno poszatkować. Cebulę zeszklić na łyżce oleju i dodać poszatkowaną kapustę. Chwilę podsmażać, stale mieszając. Po około 2 minutach podlać kapustę wodą z moczenia grzybków, zamieszać. Gdy woda odparuje czynność powtórzyć. Powtarzać tak długo,aż kapusta będzie miękka. Grzybki odcedzić z wody i pokroić drobniutko. Dodać do kapusty i dusić razem około 3-4 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do ostygnięcia. ( Farsz można zblenderować w blenderze na papkę, ale chyba lepiej pozostawić wyczuwalne kawałki kapusty i grzybków-ja nie blenderowałam).Przygotowanie mięsa: Mięso umyć, osuszyć i sprawić- odciąć polędwiczkę, usunąć nadmiary tłuszczu i błonek. Zrobić w mięsie kieszonkę ( naciąć od grubszej część i ciąć w dół, ale nie do końca!). Mięso oprószyć przyprawą do kurczaka z każdej strony (wewnątrz kieszonki także). Do kieszonki nałożyć farsz do kieszonki i równomiernie w niej go rozprowadzić. Zamknąć kieszonkę i spiąć oba płaty kieszonki wykałaczkami aby nadzienie nie uciekło. Odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na patelni rozgrzać olej, mięso obtoczyć w mące i zrumienić z każdej strony. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim zrumienione mięso i piec w piekarniku około 15-18 minut. Podawać gorące z surówką i ziemniaczkami. Smacznego!