monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kurczak na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste, aromatyczne i naprawdę ostrrre mięsko z kurczaka. kilka godzin macerowania i pyszne mięsko na niedzielny obiad gotowe, zapraszam.

Kurczak na ostro

Składniki:

Kurczak na ostro

 

  • 1,5 kg kurczak

 

  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 czubata łyżeczka sosu japalenio
  • 2 łyżeczki suszonego chili peperoncini w całości
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Do miseczki przełożyć olej i miód, wymieszać trzepaczką. Dodać sos japalenio. Chili suszone drobno posiekać, dodać do miski. Wymieszać.

Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem. Następnie tuszkę posmarować przygotowaną marynatą z każdej strony. Na koniec posypać przyprawą do kurczaka. Przełożyć mięso do rękawa do pieczenia, wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Kolejnego dnia przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki na dwie godzin, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie piekarnik rogrzać do 170 st ( termoobieg) i piec mięso około 1,5 godziny.

Po tym czasie odłożyć na 5-8 minut, następnie pokroić na części.

Smacznego!

Tagi:

kurczak danie