Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Łosoś marynowany w sosie teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś, szczególnie dziki, jest rybą którą zdecydowanie warto wprowadzić na stałe i do swojej diety - uważać należy jednak na hodowlanego.

Łosoś marynowany w sosie teriyaki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś marynowany w sosie teriyaki

 

  • 800 g. filetu z łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • .
  • MARYNATA
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu (lipowy)
  • 1 czubata łyżeczka imbiru (mielony / świeżego startego1,5cm.)
  • 2 duże ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę i rostrzeć z solą)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś marynowany w sosie teriyaki
► MARYNATA : połączyć i wymieszać z sobą: sos teriyaki z sosem sojowym, miodem, imbirem i czosnkiem z solą. 

► Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie rybę zamarynować na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, rybę jak trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Następnie filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180C / Termoobieg /.  




Łosoś marynowany w sosie teriyaki
Rybe jak trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem i ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Łosoś marynowany w sosie teriyaki
Filety łososia zamarynować i odstawic na całą noc do lodówki.
Łosoś marynowany w sosie teriyaki
Z filetu łososia ostrym nożem usunąć delikatnie skórę - skóra z łososia jest bardzo twarda i nawet po upieczeniu ciężko będzie ją zjeść.

Tagi:

ryba danie