Sposób przygotowania:
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią
Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę.
Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki.
Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie sie przyrumieni. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej. ale można też na zwykłym grillu.
Pęczak ugotwać. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć.
Nałożyć na talerze, na pęczaku i cukinii ułożyć szaszłyczki z kurczaka i podawać.
Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki.
Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie sie przyrumieni. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej. ale można też na zwykłym grillu.
Pęczak ugotwać. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć.
Nałożyć na talerze, na pęczaku i cukinii ułożyć szaszłyczki z kurczaka i podawać.