migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1166]

Satay na ostro z pęczakiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne drobiowe szaszłyczki z lekką nuta ostrości. Jak ktoś lubi może je zrobić bardziej na ostro. Szaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinia doprawionym sosem sojowym.

Satay na ostro z pęczakiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Satay na ostro z pęczakiem i cukinią

 

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 500 g cukinii u mnie mrożona
  • sos sojowy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu czosnkowego chili
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Satay na ostro z pęczakiem i cukinią
Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę.

Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki.

Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie sie przyrumieni. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej. ale można też na zwykłym grillu.

Pęczak ugotwać. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć.

Nałożyć na talerze, na pęczaku i cukinii ułożyć szaszłyczki z kurczaka i podawać.
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią
Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę.
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią
Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso.
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią
Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron aż mięsko ładnie sie przyrumieni. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu.
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią
Pęczak ugotwać. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć aż odparuje wodę zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć.