BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kawałki kurczaka na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam kawałki kurczaka zrobionego na ostro. Kurczak smaczny, kruchy, a skórka chrupiąca. Smak kurczaka roznosił się po całym mieszkaniu.

Kawałki kurczaka na ostro

Składniki:

Kawałki kurczaka na ostro

 

  • kawałki kurczaka 6 szt,
  • oliwa 1/2 szkl,
  • białe wino 1/2 szkl,
  • czosnek 3 ząbki,
  • przyprawa chilli 1 łyżeczka,
  • miód 1 łyżka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • sól,pieprz do smaku,
  • oliwa do wysmarowania naczynia 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kawałki kurczaka na ostro
Kawałki kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kawałki włożyć do naczynia lub miski.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Oliwę wymieszać z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem oraz z miodem i winem. Marynatą zalać kawałki kurczaka i włożyć do lodówki na 2 godziny. Co jakiś czas obracając kawałki w marynacie.

Po wyjęciu kawałki kurczaka włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do miękkości mięsa, podlewając pozostałą marynatą.

Podawać do obiadu.

Kawałki kurczaka można również grillować.