anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Kurczak na warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo przyjemne danie, które robi się bardzo szybko. Jedyny minus, trzeba długo na niego czekać aż się upiecze, ale warto!

Kurczak na warzywach Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kurczak na warzywach

 

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 słoika papryki marynowanej
  • 1/2 pory
  • sól, pieprz, kucharek
  • przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczak na warzywach
Kurczaka oczyścić dokładnie, przyprawić przyprawami wg uznania. Cebulę oczyścić, poszatkować dobrze, ziemniaki pozbawić skórki i pokroić w plastry.

Paprykę odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Poszatkować porę. Na wysmarowane margaryną naczynie żaroodporne wykładamy ziemniaki, cebulę, dodajemy paprykę i porę. Każdego z osobna składników zostawić po trochu do posypania po kurczaku.

Kurczaka włożyć do naczynia na warzywa, posypać pozostałością warzyw.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 80 minut.

Po tym czasie wyjąć i częstować.
Kurczak na warzywach
Na sam początek pokroić ziemniaki w plasterki.
Kurczak na warzywach
Następnie poszatkować cebulkę i wstawić do naczynia.
Kurczak na warzywach
Odsączyć paprykę, pokroić, porę poszatkować i wstawić do naczynia.
Kurczak na warzywach
Kurczaka przyprawić, wstawić na warzywa, przysypać warzywami.
Kurczak na warzywach
Piec.
Kurczak na warzywach
Kurczak na warzywach- bardzo dobre danie.
Kurczak na warzywach
Kurczak na warzywach- bardzo dobre danie.
Kurczak na warzywach
Kurczak na warzywach- bardzo dobre danie.