Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kurczak na warzywach 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny kurczak na warzywach

Kurczak na warzywach 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na warzywach 4

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy arabskiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 op. warzyw mrożonych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak na warzywach 4
Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą arabską i odstawić do lodówki na noc. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć udka na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić na pozostały po smażeniu udek olej. Czosnek obrać, posiekać i dodać do cebuli. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej mrożone warzywa i chwilę podsmażać. Do garnka wlać wodę, dodać ketchup, curry, wymieszać i zagotować. Gdy warzywa na patelni się rozmrożą, wrzucić ich do garnka do sosu, wymieszać, a na wierzch włożyć podsmażone udka. Wszystko dusić pod przykryciem aż udka będą miękkie. Udka podawać z warzywami, powstałym sosem i ziemniakami lub ryżem.
Kurczak na warzywach 4
Kurczak na warzywach 4
Kurczak na warzywach 4
Kurczak na warzywach 4