Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak na warzywach
Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na grzbiecie ( koło kręgosłupa ), rozkładamy go i nacieramy olejem. Przyprawiamy do smaku i delikatnie wklepujemy przyprawy. Kurczaka odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w ćwiartki, a następnie kroimy na pół tak by kawałki były mniejsze, wtedy mamy pewność, że marchewka będzie miękka. Jedną cebule czerwoną i białą kroimy w piórka. Drugą białą cebulę kroimy w ćwiartkę. Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od ich wielkości. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy oleju. Na blachę do pieczenia wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy kurczaka. Pieczemy ok 1,5 - 2 godzin w temp. 220'C., aż kurczak się ładnie zarumieni, co jakiś czas przewracając mięsko oraz warzywa, tak by się nie przypaliło. Gotowe podajemy ciepłe. Smacznego !!