Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony na butelce z piwemKURCZAK NA BUTELCE PIWA - Wykonanie
Kurczaka umyłam dokładnie, oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Z wierzchu natarłam kurczaka przyprawami dokładnie. Do środka kurczaka włożyłam sprasowany czosnek natarłam od środka.
Nie nacierajcie z wierzchu bo się spali czosnek, a kurczak straci swój smak.
Wstawiłam tak przyprawionego kurczaka do lodówki zawinęłam go w folie spożywczą, został na noc w lodówce.
Butelkę z piwem wstawiłam na pół godziny do wody i zdjęłam etykietkę. Umyłam butelkę i otworzyłam piwo, nadziałam kurczaka. Szyjka od piwa ma być koło szyjki kurczaka, wtedy piwo będzie spływało po kurczaku anie do środka.
Wstawiłam kurczaka do nagrzanego piekarnika w blaszce głębszej aby spływające piwo i sos nie wypływały. Kurczaka piekłam w temp 180 stopni godzinę i 40 minut . ( 1 KG KURCZAKA 1 GODZINA PIECZENIA ). Kurczak będzie pięknie przyrumieniony dzięki piwu spływającym po nim.
Podczas pieczenia wsypywałam do butelki z piwem odrobinę soli, piwo się pieniło i spływało po kurczaku. Robiłam tak parę razy. Efekt na stole murowany i zachwycone spojrzenia gości czy rodziny. Sama poezja.
Ps. Po godzinie pieczenia kurczaka dodałam pokrojone ziemniaki w ćwiartki i miałam gotowy obiad po 40 minutach.