Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Dorsz z warzywami gotowany na parze

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowy posiłek nie musi być nudny. Kolorowe warzywa i delikatna ryba skropiona sokiem z cytryny świetnie współgrają smakowo. Dodatkowo natka pietruszki która zawiera mnóstwo witaminy C podkreśla smak gotowanych warzyw.

Dorsz z warzywami gotowany na parze

Składniki:

Dorsz z warzywami gotowany na parze

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z warzywami gotowany na parze
Rybę jeśli mrożona rozmrażamy w mleku, myjemy,osuszamy na ręczniku papierowym. Przekrawamy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem.

Warzywa obieramy, myjemy. Buraki kroimy w plasterki, marchew w słupki, ziemniaki w ćwiartki. Układamy warzywa w naczyniu do gotowania na parze, oprószamy solą. Gotujemy 25-30 min.

Gdy warzywa są prawie miękkie na oddzielą półkę układamy rybę. Gotujemy kolejne 15-20 min. ( w zależności od grubości dorsza).

Na talerze nakładamy porcję ryby i warzyw. Podajemy z plastrem cytryny oraz z posiekaną natką pietruszki.