Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kurczak na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aromatyczny kurczak pieczony na piwie. Idealnie smakuje z surówką i frytkami. Można go zamarynować na różne sposoby.

Kurczak na piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na piwie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na piwie
Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć powstałą marynatą (nawet w środku). Odstawić najlepiej na noc do lodówki.

Butelkę z piwa dokładnie umyć. Piwo otworzyć, połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Kurczaka nabić na butelkę z resztą piwa i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć i podawać.
Kurczak na piwie
Do oliwy dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Kurczak na piwie
Osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć marynatą.
Kurczak na piwie
Do naczynia żaroodpornego wlać połowę piwa.
Kurczak na piwie
Nabitego na butelkę kurczaka wstawić do piekarnika.