Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Schab/schabowe pieczone po rusku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 380
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to przepyszna i ekspresowa propozycja na znakomity obiad! Mięso naprawdę zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce.

Schab/schabowe pieczone po rusku

Składniki:

Schab/schabowe pieczone po rusku

 

  • 4-5 kawałków schabu
  • przyprawa do mięsa
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa)

Ponadto:

  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Schab/schabowe pieczone po rusku

Mięso:

Schab/schabowe pieczone po rusku
Najlepiej, aby schab w przyprawach przestał w lodówce całą noc.

Kawałki schabu delikatnie rozklepać za pomocą tłuczka do mięsa, a następnie posypać przyprawami.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju.
Całość odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Majoznez z cebulą:

Schab/schabowe pieczone po rusku
Majonezu wymieszanego z cebulą nie trzeba niczym doprawiać.

Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z majonezem.

Przed pieczeniem:

Schab/schabowe pieczone po rusku
Majonez z cebulą nie powinien pokrywać całej powierzchni mięsa.

Mieszankę majonezu z cebulą ułożyć na plastrach schabu (nie na całej ich powierzchni) i przykryć kawałkami sera.

Pieczenie:

Schab/schabowe pieczone po rusku
Schab podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Całość wstawić do zimnego piekarnika.
Mięso piec bez przykrycia 40-45 minut w temperaturze 190 stopni.