Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony na butelce z piwemPrzygotowanie:
Kurczak powinien być bez podrobów. Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie dobrze natrzeć sosem sojowym i przyprawami. Rozgniecionym czosnkiem kurczaka nacieramy tylko od wewnątrz, ponieważ z zewnątrz czosnek się spali a kurczak stanie się gorzki. Całość odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki. Najlepiej kurczaka umieścić w lodówce na całą noc. Wtedy będzie on lepiej przesiąknięty aromatem przypraw.
Butelka z piwem:
Usunąć etykietki z butelki z piwa. Najlepiej butelkę namoczyć w zimnej wodzie - nalepki łatwiej zejdą.
Przygotowanie do pieczenia:
Kurczaka nadziać na butelkę z piwem. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Mięso można dodatkowo posmarować odrobiną masła lub oleju. Otworzyć piwo. Na formie, w której będzie piekł się kurczak można ułożyć dowolne warzywa.
Pieczenie:
Kurczaka piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 - 2 godziny (zależy od jego wielkości).