Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony na butelce z piwem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tak upieczony kurczak jest soczysty, aromatyczny i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Smaku piwa absolutnie nie czuć.

Kurczak pieczony na butelce z piwem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak pieczony na butelce z piwem

 

  • 1 kurczak (o wadze 1-2 kg, mój ważył 1,7 kg)
  • 0,33 l piwa (z butelką)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
  • 1 łyżka soli
  • papryka w proszku, pieprz
  • sos sojowy

Dodatkowo (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na butelce z piwem

Przygotowanie:

Kurczak pieczony na butelce z piwem
Kurczak powinien być porządnie natarty przyprawami.

Kurczak powinien być bez podrobów. Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie dobrze natrzeć sosem sojowym i przyprawami. Rozgniecionym czosnkiem kurczaka nacieramy tylko od wewnątrz, ponieważ z zewnątrz czosnek się spali a kurczak stanie się gorzki. Całość odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki. Najlepiej kurczaka umieścić w lodówce na całą noc. Wtedy będzie on lepiej przesiąknięty aromatem przypraw.

Butelka z piwem:

Kurczak pieczony na butelce z piwem
Idealna pojemność butelki to 0,33 ml. Większa nie wejdzie.

Usunąć etykietki z butelki z piwa. Najlepiej butelkę namoczyć w zimnej wodzie - nalepki łatwiej zejdą.

Przygotowanie do pieczenia:

Kurczak pieczony na butelce z piwem
W razie czego mozna szyjkę butelki przymocowac za pomocą skórki z kurczaka.

Kurczaka nadziać na butelkę z piwem. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Mięso można dodatkowo posmarować odrobiną masła lub oleju. Otworzyć piwo. Na formie, w której będzie piekł się kurczak można ułożyć dowolne warzywa.

Pieczenie:

Kurczak pieczony na butelce z piwem
Co pewien czas można do butelki wsypać odrobinę soli, aby piwo bardziej wyciekało.

Kurczaka piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 - 2 godziny (zależy od jego wielkości).