iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Kurczak bazyliowy pieczony na butelce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki kurczak po prostu rozpływa się w ustach. Jest delikatny i aromatyczny. Do tego ma śliczną złotą skórkę.

Kurczak bazyliowy pieczony na butelce

Składniki:

Kurczak bazyliowy pieczony na butelce

 

Sposób przygotowania:

Kurczak bazyliowy pieczony na butelce
Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie bazylię mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, dodajemy musztardę, sok z jednej cytryny. Kurczaka dokładnie nacieramy taką marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu kurczaka oprószamy go solą W środek napychamy koper oraz masło. Do butelki od półlitrowego napoju (np. piwa) wlewamy wodę i dodajemy sok z pozostałej cytryny. Napychamy kurczaka na butelkę. Ustawiamy na blasze i wykładamy kawałki cebul. Pieczemy około 2,5 godziny w temp. 150 stopni. Podajemy z ryżem i warzywami.