oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Kurczak pieczony na rożnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

no no no, uwielbiaaaaam pieczony kurczaaak.

Kurczak pieczony na rożnie

Składniki:

Kurczak pieczony na rożnie

 

  • 1 kurczak ok 1 kg
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na rożnie
Sprawionego kurczaka starannie umyć, odciąć skrzydełka i szyjkę natrzeć solą wewnątrz i z zewnątrz, naszpikować piersi i udka ząbkami czosnku przekrajanymi wzdłuż na pół i włożyć 2 ząbki do wewnątrz tuszki. Nadziać kurczaka na rożen (wkłuwając jeden widelec w piersi, drugi - w udka), umieścić rożen w piekarniku, zapalić górny gaz, nastawiając na średni płomień, zamknąć piekarnik i piec 1 godz.