VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak pieczony w keczupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Dzięki keczupowi mamy smaczny sos do obiadu. Jako dodatek do takiego mięska polecam sałatkę z ogórków, papryki i pomidorów.

Kurczak pieczony w keczupie

Składniki:

Kurczak pieczony w keczupie

 

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebabu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy typu Kucharek
  • 1/4 szklanki pikantnego keczupu

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w keczupie
Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, nacieramy nimi mięso. Kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy keczupem.

Mięso trzymamy w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie pieczemy przez 60 minut w 190*C (pod przykryciem).

Pod koniec możemy zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zarumieniło.  

Tagi:

kurczak mięso