Kurczak pieczony smakuje wyśmienicie dzięki chrupiącej skórce i soczystemu mięsu. Jest dobrym pomysłem na obiad i na co dzień i od święta. Prezentuje się bardzo wykwintnie i do tego jest pyszny. Kurczak z piekarnika może być pieczony w całości lub w kawałkach, pokrojony wymaga mniej czasu do przygotowania. Możemy go upiec w rękawie lub na soli wtedy będzie bardzo soczysty. Wszelkie dodatki do naszej potrawy są mile widziane. Kurczak pieczony z ziemniakami, marchewkami, czy pieczarkami, zawsze będzie smakować domownikom.  
Kurczak z serem

Kurczak z serem

Kurczak z serem to dobry pomysł, by urozmaicić dania z tym mięsem. Będzie on pasował na obiad, przystawkę, czy przekąskę w zależności od pomysłu na jego podanie. Możemy takiego kurczaka podać z mozzarellą, mascarpone, fetą lub serem żółtym. Oczywiście wskazane są też dodatki, które jeszcze wzbogacą nasze danie. Szpinak, suszone pomidory, czy pieczarki sprawdzą się tu idealnie.

Kurczak z rożna

Kurczak z rożna

Kurczak z rożna jest uwielbiany przez wszystkich miłośników grillowanych potraw. Doskonale smakuje podawany z pieczonymi, lekko przyrumienionymi ziemniaczkami obłożonymi cebulą. Swój oryginalny smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanej ziołowej marynacie z dodatkiem oleju lub oliwy, niekiedy również sosu sojowego i soku wyciśniętego z cytryny. Kurczaka obficie nasmarowanego marynatą powinno odstawić się w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla smakuje świetnie i nie potrzeba wiele wysiłku by go przygotować. Jest smaczny, chrupiący na wierzchu, a soczysty w środku. Możemy użyć do niego różnorodnych przypraw i ziół by smakował za każdym razem inaczej. Możemy przygotować naszego kurczaka na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej, za każdym razem efektem będzie pyszny kawałek mięsa.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce to sposób przygotowania pieczonego mięsa tego ptaka. Tuszkę przyprawiamy i wkładamy na przygotowane szkło. Taki sposób zapewni nam potrawę z chrupiącą skórką i pysznym soczystym mięsem. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie kurczaka na butelce z piwem. Nada ono mu ciekawego smaku i aromatu, który przypadnie do gustu nie tylko piwoszom.

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka to białe mięso o delikatnej konsystencji. Dobrym pomysłem na obiad jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Sos nadaje soczystości i miękkości potrawie. Kurczak w sosie idealnie nadaje się na spotkania okolicznościowe. Filet zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B, które spowalniają proces starzenia się skóry.

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka to świetny dodatek, który sprawia, że mięso staje się chrupiące i aromatyczne. Wyjątkowo smaczna jest panierka z płatków kukurydzianych. Przygotowuje się ją z mąki, jajka i płatków na mleko. Chrupiąca panierka świetnie komponuje się z sezamem lub orzechami i natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest też panierka do kurczaka w stylu fastfood. Przygotowanie jej w domowych warunkach jest smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem. Potrzebne składniki to mąka, jajka, maślanka i mieszanka przypraw m.in. oregano, bazylia, tymianek i sól czosnkowa.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka to chude, białe mięso. Smaczny filet musi być dokładnie umyty i solidnie przyprawiony. Dobrym pomysłem jest pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, którą smaży się na patelni. Pieczony filet z kurczaka można też podać w cieście francuskim. Dobrze też urozmaicić danie, podając pierś ze szpinakiem w cieście francuskim. Mięso ma w sobie liczne składniki mineralne, które przyspieszają proces gojenia się ran oraz wzmacniają pracę układu odpornościowego.

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i warzywami. Mięso po umyciu i osuszeniu obtacza się w soli i czosnku przeciśniętym przez praskę. Pierś obsmaża się na rozgrzanej patelni i przekłada do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na mięso kładzie się plaster pomidora oraz mozzarellę i całość zapieka się w piekarniku, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka można też nafaszerować serem fetą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Znaleźliśmy 528 przepisów w kategorii Kurczak pieczony