AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Pieczone zielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Pieczone cukinie i różyczki brokuła, polane sosem pesto i podane z kuskusem to propozycja na szybki i smaczny obiad. Sezon na cukinie trwa więc korzystajmy.

Pieczone zielone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone zielone

 

  • 2 - 3 cukinie
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka ząbków czosnku ( plus dwa do pesto)
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka
  • pęczek bazylii
  • garsć orzeszków pistacjowych (ewentualnie pestki dyni, słonecznika lub orzeszki ziemne czy nerkowca)
  • około 70 g startego parmezanu
  • kuskus

Sposób przygotowania:

Pieczone zielone
Cukinie porządnie umyć, odciąć końcówki. Pokroić na szerokie paski i wrzucić do miski. Wlać oliwę, dodać przyprawy i natrzeć tym cukinię.

Brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki(skropić oliwą i posolić) ząbki czosnku przekroić na pół, nie obierać. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć cukinię, kawałki brokuła oraz czosnek. Piec około 15 minut aż cukinie zaczną brązowieć.

Teraz przygotujemy pesto.

Listki bazylii wrzucamy do miski, dodajemy pistacje, obrany czosnek, starty parmezan , dodajemy oliwę, sól, pieprz i wszystko razem miksujemy.

Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Cukinie i brokuła wykładamy na talerz i polewamy sosem pesto.
Pieczone zielone
warzywa ułożone na blaszce, przed pieczeniem