Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to prosta propozycja na nieskomplikowany oraz tani obiad. Mogłabym stwierdzić, że nawet i "kryzysowy", ponieważ jego składniki znajdują się praktycznie w każdej kuchni. Mimo swej prostoty kurczak smakuje naprawdę świetnie i bardzo aromatycznie.

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej

Składniki:

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej

 

  • około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka

Marynata:

  • 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml; najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska)
  • 1 garść suszonego czosnku w płatkach (można użyć kilka ząbków świeżego)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy rosołowej (z solą, bez glutaminianu sodu)

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej

Marynata:

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej
Składniki marynaty powinny być dokładnie połączone.

Składniki marynaty umieścić w miseczce, a następnie dokładnie wymieszać.

Przygotowanie kurczaka:

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej
Kurczaka najlepiej marynować przez całą noc.

Kawałki kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie dokładnie pokryć uprzednio przygotowaną marynatą.
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, ale jeśli zależy nam na czasie to chociaż na 60 minut.

Pieczenie:

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej
Czas zależy od wielkości części kurczaka.

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie go związać.
Kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 70-90 minut w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby skórka zrobiła się rumiana.