Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso jest niezwykle miękkie, soczyste i posiada wyjątkowy smak. Delikatna nuta cytryny idealnie łączy się z subtelną słodyczą syropu klonowego, czosnkiem oraz aromatem natki pietruszki.

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym

Składniki:

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części o całkowitej wadze około 900g)

Marynata:

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty papryki ostrej (solidne)
  • 2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym

Marynata:

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym
Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.

Marynowanie:

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym
Kurczaka najlpepiej marynować przez całą noc.

Kurczaka należy umyć, osuszyć a następnie dokładnie pokryć uprzednio przygotowaną marynatą.
Całość odstawić do lodówki na 2-3 godziny godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed pieczeniem:

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym
Kurczak można też piec bez rękawa, bezpośrednio na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Kurczaka włożyć do rękawa/worka do pieczenia i szczelnie związać.

Pieczenie:

Kurczak pieczony w marynacie z syropem klonowym
Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.

Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia worek/rękaw rozciąć, aby skórka kurczaka się zarumieniła.