WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki drożdżowe a'la naleśniki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki drożdżowe, pulchne, mięciutkie i delikatne. Trochę grubsze od tradycyjnych, ale bardzo smaczne.

Placki drożdżowe a'la naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki drożdżowe a'la naleśniki

 

Sposób przygotowania:

Placki drożdżowe a'la naleśniki

ETAP 1:

Mleko lekko podgrzać. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać 1/3 mleka i rozmieszać dokładnie. Odstawić na 10-15 minut aby wyrósł. Masło roztopić i przestudzić. Jajka zmiksować z resztą cukru na puszystą masę. Dolać masło i wymieszać. Wsypać resztę mąki, dodać rozczyn i resztę mleka i zmiksować. Odstawić na 10 minut.

Patelnię rozgrzać bez tłuszczu i nalać porcję ciasta. Rozlać po patelni.

Smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na talerz.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki drożdżowe
Naleśnik w trakcie smażenia na suchej patelni po przywróceniu
Naleśniki drożdżowe
Porcja ciasta drożdżowego naleśnikowego nalana na patelnię
Naleśniki drożdżowe
Ciasto drożdżowe naleśnikowe przygotowane w misce
Naleśniki drożdżowe
Rozrobiony zaczyn drożdżowy w misce w trakcie wyrastania