SUPERPRZEPIS

Rolada z wielkanocnymi smakami

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada z wielkanocnymi smakami Więcej zdjęć (5)

Ta rolada to zdecydowany faworyt na moim wielkanocnym stole. Smak mięsa doskonale komponuje się z wyrazistym chrzanem i słodką żurawiną. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Rolada z wielkanocnymi smakami

SKŁADNIKI

  • Szynka wieprzowa o wadze około 1,2 kg,
  • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1 mały słoiczek chrzanu dobrej jakości,
  • Ok 100 gram suszonej żurawiny,
  • 5 dag sera żółtego,
  • Majeranek do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka do smaku,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Rolada z wielkanocnymi smakami

ETAP 1

Rolada z wielkanocnymi smakami
rozbite mięso oprószamy przyprawami

Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane rozkrawamy, by powstał zgrabny płat mięsa. Rozkrojone mięso dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Rozbite nacieramy przyprawami do smaku.

ETAP 2

Rolada z wielkanocnymi smakami
na mięso wykładamy szynkę

Na przyprawiony płat mięsa wykładamy warstwę szynki szwarcwaldzkiej.

ETAP 3

Rolada z wielkanocnymi smakami
na szynkę wykładamy chrzan

Szynkę obficie smarujemy chrzanem.

ETAP 4

Rolada z wielkanocnymi smakami
chrzan posypujemy żurawiną

Chrzan posypujemy żurawiną oraz startym na tarce o grubych oczkach serem.

ETAP 5

Rolada z wielkanocnymi smakami
formujemy roladę

Po nałożeniu składników nadzienia mięso zawijamy w roladę. Uformowaną roladę przewiązujemy dratwą, by w czasie pieczenia zachowała swój kształt. Jej wierzch obficie nacieramy olejem.
Gotową umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 90 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.