Sposób przygotowania:
Rolada z wielkanocnymi smakamiETAP 1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane rozkrawamy, by powstał zgrabny płat mięsa. Rozkrojone mięso dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Rozbite nacieramy przyprawami do smaku.
ETAP 2
Na przyprawiony płat mięsa wykładamy warstwę szynki szwarcwaldzkiej.
ETAP 3
Szynkę obficie smarujemy chrzanem.
ETAP 4
Chrzan posypujemy żurawiną oraz startym na tarce o grubych oczkach serem.
ETAP 5
Po nałożeniu składników nadzienia mięso zawijamy w roladę. Uformowaną roladę przewiązujemy dratwą, by w czasie pieczenia zachowała swój kształt. Jej wierzch obficie nacieramy olejem.
Gotową umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 90 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.
SylaUla