Sposób przygotowania:
Pizza na ziołowym spodzieETAP 1:
Mleko lekko podgrzać. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wlać mleko i rozmieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, zaczyn, olej, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej ciasto. Składniki sosu wymieszać i posmarować nim ciasto. Posypać startym żółtym serem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Rozłożyć na serze. Położyć pokrojone w plasterki parówki i szynkę. Posypać pokrojoną w kostkę papryką.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i wstawić pizzę.
Piec ok. 15 minut.
Podawać na gorąco.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):