WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pizza na ziołowym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza na puszystym drożdżowym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnkiem. Na wierzchu ser żółty, papryka konserwowa, cebula, parówki i szynka.

Pizza na ziołowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na ziołowym spodzie

Ciasto

Dodatki

  • Ok. 300g żółtego sera typu gouda
  • 2 parówki
  • Kilka plasterków szynki
  • 2-3 kawałki papryki konserwowej
  • 1 cebula

Sos

Sposób przygotowania:

Pizza na ziołowym spodzie

ETAP 1:

Mleko lekko podgrzać. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wlać mleko i rozmieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, zaczyn, olej, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej ciasto. Składniki sosu wymieszać i posmarować nim ciasto. Posypać startym żółtym serem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Rozłożyć na serze. Położyć pokrojone w plasterki parówki i szynkę. Posypać pokrojoną w kostkę papryką.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i wstawić pizzę.

Piec ok. 15 minut.

Podawać na gorąco.

Pizza na ziołowym spodzie
Pizza przygotowana do pieczenia z nałożonymi dodatkami
Pizza na ziołowym spodzie
Ser żółty i podsmażona cebula rozłożone na cieście
Pizza na ziołowym spodzie
Wyrośnięte ciasto drożdżowe z ziołami i czosnkiem
Pizza na ziołowym spodzie
Przygotowany sos pomidorowy do posmarowania ciasta

Tagi:

pizza dania