jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurczak faszerowany wątróbką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony w całości kurczak, z pysznym nadzieniem to idealna propozycja na świąteczny stół. Aromatyczne kawałki wątróbki i delikatne mięso z kurczaka tworzą pyszne zestawienie, warte polecenia.

Kurczak faszerowany wątróbką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak faszerowany wątróbką

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak (około 1,5 kg),
  • 900 gram wątróbki drobiowej,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 3 duże jajka,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 4-5 młodych gałązek rozmarynu,
  • Sól do smaku,
  • Sól czosnkowa do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany wątróbką

ETAP 1

Kurczak faszerowany wątróbką
przygotowujemy wątróbkę

NADZIENIE:
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Gotową kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 2

Kurczak faszerowany wątróbką
przysmażamy wątróbkę

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wątróbkę. Przysmażamy ją do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy do niej igiełki rozmarynu oraz sól, sól czosnkową i pieprz do smaku. Przysmażoną zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.

ETAP 3

Kurczak faszerowany wątróbką
wątróbkę łączymy z jajkiem i bułką tartą

Przestygniętą łączymy z jajkami i bułką tartą.

ETAP 4

Kurczak faszerowany wątróbką
luzujemy i przyprawiamy kurczaka

KURCZAK:
Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus. Tak przygotowanego nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.

ETAP 5

Kurczak faszerowany wątróbką
wątróbką wypełniamy kurczaka

Przyprawionego kurczaka napełniamy nadzieniem z wątróbki. Napełnionego dokładnie zszywamy dratwą nawleczoną na igłę. Dodatkowo związujemy mu nóżki i przewiązujemy przez środek, tak by skrzydełka przylegały do całości.

Gotowego kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jego wierzch dodatkowo skrapiamy olejem. Tak przygotowanego wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 90 minut w 180°C. W trakcie pieczenia podlewamy wytopionym sosem.

Gotowego wyjmujemy, kroimy w grube plastry i podajemy.