Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany wątróbkąETAP 1
NADZIENIE:
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Gotową kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 2
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wątróbkę. Przysmażamy ją do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy do niej igiełki rozmarynu oraz sól, sól czosnkową i pieprz do smaku. Przysmażoną zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
ETAP 3
Przestygniętą łączymy z jajkami i bułką tartą.
ETAP 4
KURCZAK:
Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus. Tak przygotowanego nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.
ETAP 5
Przyprawionego kurczaka napełniamy nadzieniem z wątróbki. Napełnionego dokładnie zszywamy dratwą nawleczoną na igłę. Dodatkowo związujemy mu nóżki i przewiązujemy przez środek, tak by skrzydełka przylegały do całości.
Gotowego kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jego wierzch dodatkowo skrapiamy olejem. Tak przygotowanego wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 90 minut w 180°C. W trakcie pieczenia podlewamy wytopionym sosem.
Gotowego wyjmujemy, kroimy w grube plastry i podajemy.
SylaUla