Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszny, aromatyczny i soczysty kurczak pieczony z masełkiem. Polecam, bo jego smak na prawdę zachwyci każde podniebienie.

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym wg Di

Składniki:

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym wg Di

 

  • 1 kg udek z kurczaka (użyłam ćwiartek)
  • 50g masła czosnkowego
  • przyprawa do pieczonego kurczaka z czosnkiem (może być zwykła)
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym wg Di
Kurczaka umyć i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawą do kurczaka. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać niewielką ilością oliwy, obłożyć wiórkami masła i obsypać posiekaną natką pietruszki. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 1 godzinę.

Pieczenie ma odbywać się bez przykrycia, a w jego trakcie kurczaka obrócić na drugą stronę.