Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kurczak pieczony z żurawiną i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ma chrupiącą, aromatyczną skórkę. Kurczaka najczęściej podaję z frytkami i surówką. Warto go przygotować, bo jest przepyszny.

Kurczak pieczony z żurawiną i orzechami

Składniki:

Kurczak pieczony z żurawiną i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z żurawiną i orzechami
1. Żurawinę mieszam z orzechami i miodem. Farszem wypełniam wnętrze kurczaka. Nogi kurczaka związuję nićmi.

2. Olej mieszam z papryką mieloną, pieprzem kolorowym, solą oraz majerankiem. Marynatą dokładnie nacieram kurczaka.

3. Kurczaka przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.