Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony z marchewką
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić na krótsze kawałki. Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć przygotowaną marynatą. Przyprawionego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pokrojonymi marchewkami (marchewki można dodatkowo oprószyć solą ziołową). Kurczaka z marchewką piec 180 stopniach przez ok. 2 godziny. Przez pierwszą godzinę kurczaka piec grzbietem do dołu, a po godzinie kurczaka odwrócić tak, żeby grzbiet był u góry. W ten sposób soki w mięsie będą spływały do piersi i po upieczeniu nie będą one suche. Jak kurczak się przyrumieni jest już gotowy.