paniKa

paniKa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kurczak pod chmurką z puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filet z kurczaka z mozaarelą i zapiekanym puree z niespodzianką;)

Kurczak pod chmurką z puree Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak pod chmurką z puree

 

  • 2 filety z kurczaka
  • opakowanie mozzarela
  • czerwona cebula
  • ok.30 dag boczku
  • słodką śmietankę
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pomidory
  • sczypiorek,
  • przyprawa do kurczaka,czosnek,słodka papryka,bazylia
  • oliwa
  • mały jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Kurczak pod chmurką z puree
Porcja dla 2 osób.Puree z boczkiem <3 1.Ugotować ziemniaki według uznania ( ja na ok. 1-1,5 kg wrzucał niezdrową łyżkę soli i gotuję ok.20-25 min,aż będą miękkie ). 2.Podsmażyć boczek na skwarki. 3.Po ugotowaniu utucz ziemniaki. 3.Po utuczeniu dodać ok.2 łyżki masła, kubeczek kremówki i skwarki, całość wymieszać. 4.Ziemniaki przełożyć do małych naczynek,albo bezpośrednio na papier i piec na blasze w nagrzanym ( ok. 200 stopni) piekarniku ok. 10 min,aż ziemniaki się zarumienią.Kurczak pod chmurką ;) 1. Do miseczki wlać ok. 2 łyżki oliwy,pół saszetki przyprawy do kurczaka, trochę słodkiej papryki i bazylii, ok 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku.Całość wymieszać i posmarować przyprawami uprzednio opukanego i roztłuczonego fileta. 2.Na rozgrzaną patelkę kładziemy fileta i smażymy kurczaka po kilka minut z jednej i drugiej strony,aż się zarumieni. 3.Jeżeli filet będzie już zarumieniony kładziemy na niego dwa cienkie plasterki mozzarelli. Przykrywamy fileta pokrywką i czekamy ok. 1-2 minut,aż się ser roztopi. 4.Na posypany talerz bazylią kładziemy fileta,na którym kładziemy plasterek pomidora i pokrojoną czerwoną cebulę szczypiorek ;)Pokrojonego pomidora,cebulę i szczypiorek możemy położyć na talerzu i polać sosem czosnkowym ;) Sos czosnkowy: Mały jogurt naturalny,trochę pieprzu i kilka ząbków czosnku i 2 łyżeczki przyprawy do tzatzików.
Kurczak pod chmurką z puree
Filet z kurczaka przed upieczeniem w marynacie.
Kurczak pod chmurką z puree
Zapiekane puree z boczkiem,masłem i słodką śmietanką!