Kurczak rozmarynowy z majonezem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

udka z kurczaka pieczone na ruszcie

Kurczak rozmarynowy z majonezem

Składniki:

Kurczak rozmarynowy z majonezem

 

Sposób przygotowania:

Kurczak rozmarynowy z majonezem
Ziemniaki wyszorowałam,zalałam wrzątkiem i osoliłam.Ponownie doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 15 minut ,do miękkości. Opłukałam rozmaryn i włożyłam po gałązce pod skórkę każdego udka. Udka ułożyłam skórą do dołu na ruszcie.Posmarowałam 1 i 1/2 łyżki oliwy.Posypałam solą,pieprzem. Piekłam 10 minut .Obróciłam udka na drugą stronę,ponownie posmarowałam tłuszczem i przyprawiłam. Piekłam aż skórka zrobiła się chrupiąca. Resztę oliwy wlałam do rondelka,wycisnęłam obrany czosnek i podgrzewałam. Zgasiłam ogień.Dodałam majonez,dwie łyżki wrzątku ciągle ubijając trzepaczką. Ziemniaki odlałam i podałam z udkami. Polałam sosem.