Sposób przygotowania:
Kurczak słodko-pikantny
Umyte i osuszone filety z kurczaka oprószyć solą,pieprzem i sproszkowanym chilli (uważać z chilli,aby potrawa nie była zbyt pikantna).Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem,skropić sokiem z brzoskwiń i olejem.Wstawić na 2-3 godz. do lodówki.Po tym czasie filety wyjąć z zalewy.Osuszyć ręcznikiem papierowym i przysmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju,aż będą ładnie zrumienione.Mięso przełożyć do garnka,a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę.Dodać do kurczaka wraz z rodzynkami,żurawiną i pokrojonymi w paski morelami i śliwkami.Jabłka pokroić w ósemki i usunąć gniazda nasienne.Dołożyć do reszty składników.Zalać marynatą,w której moczyło się mięso,podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem,aż będzie miękkie.Na koniec sos doprawić(o ile jest taka potrzeba)zagęścić mąką rozmieszaną z zimną wodą.Kurczak słodko-pikantny najlepiej smakuje podawany z ryżem ugotowanym na sypko.
elzbieta8960