Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Marchewkowe pierogi z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto na pierogi z dodatkiem pure z marchewki to świetny sposób na przemycenie warzyw. Pierogi smakują wyśmienicie i mają piękny kolor.

Marchewkowe pierogi z truskawkami

Składniki:

Marchewkowe pierogi z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe pierogi z truskawkami

ETAP 1:

Marchewkowe pierogi z truskawkami
Ugotowaną marchewkę zmiksować na gładki krem.

Ugotowaną marchewkę pokroić i bardzo dokładnie zmiksować.

ETAP 2:

Marchewkowe pierogi z truskawkami
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, proszku do pieczenia, jajko, oliwę, pure z marchewki i jogurt.

ETAP 3:

Marchewkowe pierogi z truskawkami
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto.

Zagnieść gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.

ETAP 4:

Marchewkowe pierogi z truskawkami
Na każdy krążek ciasta ułożyć po truskawce.

Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, ułożyć truskawki, ( duże truskawki przekroić)

ETAP 5:

Marchewkowe pierogi z truskawkami

Dokładnie zlepić i stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody.

ETAP 6:

Marchewkowe pierogi z truskawkami

Gotować na wolnym ogniu około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.