Sposób przygotowania:
Marchewkowe pierogi z truskawkamiETAP 1:
Ugotowaną marchewkę pokroić i bardzo dokładnie zmiksować.
ETAP 2:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, proszku do pieczenia, jajko, oliwę, pure z marchewki i jogurt.
ETAP 3:
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.
ETAP 4:
Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, ułożyć truskawki, ( duże truskawki przekroić)
ETAP 5:
Dokładnie zlepić i stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody.
ETAP 6:
Gotować na wolnym ogniu około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.
kuchenny świat