Sposób przygotowania:
Grillowany kurczak słodko-kwaśny1
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje. Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy sokiem niewyciśniętym z cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie mięso. Jeśli wolimy bardziej wyrazisty, kwaśny smak użyjmy 3 szt cytryny, jeśli bardziej delikatny wystarczą dwie.
2
Cebulę drobno ciekamy, czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia. Piwo łączymy z sosem sojowym i cukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną.
3
Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h.
Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony.