Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pudding z kaszy jaglanej z granolą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i pełnowartościowe śniadanie w postaci puddingu z kaszy jaglanej. Proste w przygotowaniu, pomimo tego, że składa się z kilku warstw.

Pudding z kaszy jaglanej z granolą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pudding z kaszy jaglanej z granolą

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody do gotowania kaszy
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • ok 4 łyżek dżemu z czarnego bzu
  • ok 4 łyżek dżemu z dzikiej róży
  • parę łyżek granoli

Sposób przygotowania:

Pudding z kaszy jaglanej z granolą

ETAP 1:

Pudding z kaszy jaglanej z granolą
Do ugotowanej kaszy wlać mleko i dokładnie zmiksować.

Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką.

Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Wlać mleko i miksować blenderem, aż masa stanie się jednolita.

ETAP 2:

Pudding z kaszy jaglanej z granolą
Kaszę podzielić na porcje i osłodzić dżemami.

Kaszę podzielić na ćwiartki. Do jednej dodać 2 łyżki dżemu z czarnego bzu, do drugiej dżem z dzikiej róży, a dwie pozostałe pozostawić bez dodatków.

Warstwy nakładać do szklaneczek przesypując je granolą. Na wierzch położyć po łyżce samego dżemu. Smacznego :)