Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Kurczak tandoori 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczak marynowany w jogurcie i paście tandoori.

Kurczak tandoori 3

Składniki:

Kurczak tandoori 3

 

  • 1, 3 kg- udka z kurczaka( 4 szt),
  • 2 łyżki- pasta tandoori,
  • 2 cm- korzeń imbiru,
  • 50 ml- jogurt naturalny,
  • 1 łyżeczka- papryka chilli,
  • 2 ząbki- czosnek,
  • 1-2 łyżeczki sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka – garam masala,
  • 1/2 łyżeczki- mielonej kolendry,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Kurczak tandoori 3
Mięso umyć i osuszyć.Posolić. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z pastą tandoori, czosnkiem, startym na świeżo imbirem, kolendrą, garam masalą, papryką oraz sokiem z cytryny. Natrzeć kurczaka powstałą marynatą. Można zdjąć skórę( my wolimy "z"), można również ponacinać mięso, żeby marynata głębiej doszła. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia wyjąć kurczaka, poczekać aby mięso nabrało temperatury otoczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, najpierw w temperaturze 220 stopni a potem wyższej. Podawać np.: z ryżem.