czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kurczak w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i smaczne danie, do którego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki,a smak na pewno pozytywnie Was zaskoczy :)

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

Kurczak w cieście francuskim

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście francuskim
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie oprószyć solą i pieprzem i wymieszać z 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ostawiać do lodówki na około godzinę.

Świeży szpinak umyć i przelać wrzątkiem, a następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Po 2-3 minutach dodać kurczaka i smażyć, aż cały płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz przestudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Na cieście rozłożyć farsz i zwinąć. Wierzch również posmarować jajkiem i nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut, do zrumienienia. Można podawać z ketchupem. Smacznego :)

Tagi:

danie kurczak