Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką. Zresztą dobór przypraw zależy wyłącznie od nas - dodajemy co lubimy. Na rozpuszczone masło wrzucamy pieczarki, solimy, żeby puściły wodę, kiedy zmiękną dodajemy posiekaną cebulkę, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i pietruszką, smażymy a z cały płyn odparuje,studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części Na środku każdej z nich kładziemy przyprawioną pierś z kurczaka, nakładamy na niego ostudzone pieczarki i 2-3 plastry sera wędzonego. Wystające ciasto tniemy w 1,5 cm paski. Paski naprzemiennie zaplatamy. Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy solą mirską i oregano. Pieczemy 15-25 minut (zależnie od grubości filetu) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto powinno się rozwarstwić i zezłocić.