Sposób przygotowania:
Kurczak w cieście kokosowym
Do miseczki wsypujemy mąkę ryżową, pszenną i wiórki kokosowe. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Wbijamy jajko i pomału łączymy wszystko dolewając pomału gazowaną wodę.
Wody dolewamy do momentu aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niebyt duże kawałki – solimy i pieprzymy.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.
Usmażone kawałki kurczaka wyjmujemy z pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kurczaka serwujemy w towarzystwie ulubionych sosów, smacznego ;)
UWAGA! Mąkę ryżową możemy przygotować sami miksując ziarna np. w młynku do kawy, zmiksowane ziarna przesiewamy przez drobne sitko i już mamy swoją mąkę ryżową.
Wody dolewamy do momentu aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niebyt duże kawałki – solimy i pieprzymy.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.
Usmażone kawałki kurczaka wyjmujemy z pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kurczaka serwujemy w towarzystwie ulubionych sosów, smacznego ;)
UWAGA! Mąkę ryżową możemy przygotować sami miksując ziarna np. w młynku do kawy, zmiksowane ziarna przesiewamy przez drobne sitko i już mamy swoją mąkę ryżową.
smokii