SUPERPRZEPIS

Kurczak w cieście kokosowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kurczak w cieście kokosowym Więcej zdjęć (5)

Jedno z najpopularniejszych dań barów azjatyckich - kurczak w cieście kokosowym, może teraz zagościć w każdym domu. Danie idealne na imprezę, obiad czy kolację przed TV. PS. Nie tylko dzieci je uwielbiają :)

Składniki:

Kurczak w cieście kokosowym

 

  • 500 gram filetów z polędwiczek drobiowych
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Niepełna szklanka wody gazowanej (prosto z lodówki)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście kokosowym
Do miseczki wsypujemy mąkę ryżową, pszenną i wiórki kokosowe. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Wbijamy jajko i pomału łączymy wszystko dolewając pomału gazowaną wodę.

Wody dolewamy do momentu aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niebyt duże kawałki – solimy i pieprzymy.

Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.

Usmażone kawałki kurczaka wyjmujemy z pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kurczaka serwujemy w towarzystwie ulubionych sosów, smacznego ;)

UWAGA! Mąkę ryżową możemy przygotować sami miksując ziarna np. w młynku do kawy, zmiksowane ziarna przesiewamy przez drobne sitko i już mamy swoją mąkę ryżową.
Kurczak w cieście kokosowym
Do miseczki wsypujemy mąkę ryżową, pszenną i wiórki kokosowe. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Wbijamy jajko i pomału łączymy wszystko dolewając pomału gazowaną wodę. Wody dolewamy do momentu aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
Kurczak w cieście kokosowym
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niebyt duże kawałki – solimy i pieprzymy.
Kurczak w cieście kokosowym
Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
Kurczak w cieście kokosowym
Smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.