Sposób przygotowania:
Rolada szpinak-owa z łososiemWykonanie :
Szpinak wykładam na suchą patelnie i rozmrażam go na małym ogniu. Dodaję sprasowany czosnek chwile jeszcze mieszam.Ostudzony blenderem ręcznym blęderuje, dodaje żółtka,sól i pieprz oraz gałkę muszkatową.
Ubijam białka z odrobiną soli na sztywno i dodaję do masy szpinak-owej. Formę z pieca(jest wyposażeniu) wykładam papierem do pieczenia i kładę masę szpik-ową na całej powierzchni.
Piekę koło 15-20 minut w 180 stopniach.
Na stół kładę folię aluminiowa, a na nią folie spożywczą. Wyjmuje z pieca placek szpinak-owy kładę na przygotowaną folie odwrócony papierem i ściągam go. Ostudzony smaruje serkiem śmietankowym i kładę plastry wędzonego łososia.
Zwijam pomagając sobie folią zakręcam końcówki jak cukierka i do lodówki. Schłodzoną roladę kroje w plastry i stawiam na stół Wigilijny.