Kurczak w hinduskich przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostre, a zarazem słodkie, kruche i soczyste mięsko w orientalnych przyprawach, nie można mu się oprzeć.

Kurczak w hinduskich przyprawach

Składniki:

Kurczak w hinduskich przyprawach

 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 3 łyżki czatni z mango
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka oleju kukurydzianego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w hinduskich przyprawach
Kurczaka myjemy, kroimy w 2 cm. kostkę. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy 2 łyżki migdałów, 3 łyżki czatni z mango, 1 łyżkę garam masala, łyżeczkę chilli, soli, startego imbiru, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżkę oleju kukurydzianego. Mieszamy. Dodajemy kurczaka. Czekamy 15 min. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia wkładamy kurczaka i pieczemy 25 min. Smacznego!