Sposób przygotowania:
Kurczak w marynacie cytrynowej i pieprzem
Kurczaka sprawionego opłukać i osuszyć oraz natrzeć solą, melisą suszoną, sokiem z cytryny lub limonki i pieprzem cytrynowym. Wstawić do lodówki mięso w misce, aby smaki się przegryzły na kilka godzin.
Przygotować ryż na sypko z otartą skórką z cytryny, którą przedtem trzeba sparzyć wrzątkiem.
Olej rozgrzać w garnku i wsypać ryż, mieszać go, aż się zeszkli, wtedy zalać go dwiema szklankami wody.
Przykryć i przez 20 min. gotować ryż na wolnym ogniu, aż woda się wchłonie. Zamieszać od czasu do czasu, by nie przywarł do dna.
Piekarnik nagrzewać do 220 st. C, kurczaka wyjąć i obsmażyć w brytfance na rozgrzanym oleju, a dopiero potem wstawić ją do piekarnika, nakrywając pokrywką.
Piec ponad godzinę.
Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka z kurczaka lepiej się zrumieniła, wtedy będzie chrupiąca. Potem wyjąć i przełożyć kurczaka na półmisek za pomocą łopatek kuchennych.
Podzielić na porcje nożycami do drobiu i podawać danie z ryżem na sypko z dodatkiem otartej skórki cytrynowej.
Przygotować ryż na sypko z otartą skórką z cytryny, którą przedtem trzeba sparzyć wrzątkiem.
Olej rozgrzać w garnku i wsypać ryż, mieszać go, aż się zeszkli, wtedy zalać go dwiema szklankami wody.
Przykryć i przez 20 min. gotować ryż na wolnym ogniu, aż woda się wchłonie. Zamieszać od czasu do czasu, by nie przywarł do dna.
Piekarnik nagrzewać do 220 st. C, kurczaka wyjąć i obsmażyć w brytfance na rozgrzanym oleju, a dopiero potem wstawić ją do piekarnika, nakrywając pokrywką.
Piec ponad godzinę.
Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka z kurczaka lepiej się zrumieniła, wtedy będzie chrupiąca. Potem wyjąć i przełożyć kurczaka na półmisek za pomocą łopatek kuchennych.
Podzielić na porcje nożycami do drobiu i podawać danie z ryżem na sypko z dodatkiem otartej skórki cytrynowej.
pieczenie
1. Kurczaka opłukać,osuszyć i natrzeć przyprawami, melisą oraz sokiem cytrynowym lub limonkowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
2. Przyrządzić ryż na sypko jako dodatek do dania głównego, dodając otartą skórkę z cytryny.
3. Rozgrzać piekarnik, a kurczaka obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przed wstawieniem go do piekarnika.
4. Wstawić brytfankę z kurczakiem do piekarnika na ponad godzinę. Przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i opiec wierzchnią skórkę na drobiu.
5. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na półmisek i podzielić na porcje. Podawać danie z ryżem na sypko.