marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak w marynacie cytrynowej i pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kurczak w marynacie cytrynowej i pieprzem to pyszne, bardzo aromatyczne danie. W sam raz na pyszny obiad.

Kurczak w marynacie cytrynowej i pieprzem

Składniki:

Kurczak w marynacie cytrynowej i pieprzem

 

  • 1 cały średni i sprawiony kurczak,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • duża szczypta melisy suszonej,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie cytrynowej i pieprzem
Kurczaka sprawionego opłukać i osuszyć oraz natrzeć solą, melisą suszoną, sokiem z cytryny lub limonki i pieprzem cytrynowym. Wstawić do lodówki mięso w misce, aby smaki się przegryzły na kilka godzin.

Przygotować ryż na sypko z otartą skórką z cytryny, którą przedtem trzeba sparzyć wrzątkiem.

Olej rozgrzać w garnku i wsypać ryż, mieszać go, aż się zeszkli, wtedy zalać go dwiema szklankami wody.

Przykryć i przez 20 min. gotować ryż na wolnym ogniu, aż woda się wchłonie. Zamieszać od czasu do czasu, by nie przywarł do dna.

Piekarnik nagrzewać do 220 st. C, kurczaka wyjąć i obsmażyć w brytfance na rozgrzanym oleju, a dopiero potem wstawić ją do piekarnika, nakrywając pokrywką.

Piec ponad godzinę.

Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka z kurczaka lepiej się zrumieniła, wtedy będzie chrupiąca. Potem wyjąć i przełożyć kurczaka na półmisek za pomocą łopatek kuchennych.

Podzielić na porcje nożycami do drobiu i podawać danie z ryżem na sypko z dodatkiem otartej skórki cytrynowej.

pieczenie

1. Kurczaka opłukać,osuszyć i natrzeć przyprawami, melisą oraz sokiem cytrynowym lub limonkowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
2. Przyrządzić ryż na sypko jako dodatek do dania głównego, dodając otartą skórkę z cytryny.
3. Rozgrzać piekarnik, a kurczaka obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przed wstawieniem go do piekarnika.
4. Wstawić brytfankę z kurczakiem do piekarnika na ponad godzinę. Przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i opiec wierzchnią skórkę na drobiu.
5. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na półmisek i podzielić na porcje. Podawać danie z ryżem na sypko.