Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam pieczonego kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej, który jest bardzo aromatyczny i wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.

Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie ponacinać skórę na wierzchu,tak aby marynata mogła przeniknąć pod skórę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem a następnie obtoczyć w niej udka z kurczaka i odstawić do lodówki na 2h. Po tym czasie kurczaka wraz z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 st przez ok. 1h, aż będzie ładnie przyrumieniony. Gotowe pieczone udka kurczaka podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. 
Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej
Umyte i osuszone udka ponacinać z wierzchu.
Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej
Przygotować marynatę z wszystkich składników.
Pieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej
Udka kurczaka obtoczyć w przygotowanej marynacie.