Sposób przygotowania:
Kurczak w marynacie ananasowej
Do miseczki wlać miód, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodać imbir, paprykę słodką i ostrą. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do miseczki. Następnie wlać szklankę soku ananasowego, wymieszać wszystko dokładnie. Kurczaka umyć, oczyścić (jeśli trzeba) i włożyć do metalowej miski lub garnka. Zalać marynatą tak, aby dotarła do każdego udka. Wstawić na noc do lodówki. W miarę możliwości przemieszać 2-3 razy, bo marynata jest rzadka i spływa. Na drugi dzień przełożyć kurczaka do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Piec około 70-80 minut w 200 stopniach. Pod koniec można rozciąć rękaw (lub zdjąć pokrywkę) aby skórką się zarumieniła. Kurczaka podałam z ziemniaczkami i surówką z buraków