Sposób przygotowania:
Kurczak w marynacie miodowej- pieczony
6 udek kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Udka rozdzielić ostrym nożem na pałki i podudzie, posypać papryką z każdej strony i ułożyć w formie do pieczenia. Następnie każdy kawałek kurczaka posmarować marynatą, którą należy przygotować w miseczce z wyciśniętego przez praskę czosnku, wymieszanego z majerankiem, 3 łyżkami oleju, octu balsamicznego, miodem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i zamarynować kawałki kurczaka, wstawić z blaszką na 2 godziny do lodówki. Kurczaka upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni, po 30 minutach odwrócić na drugą stronę, w razie potrzeby delikatnie podlać wrzącą wodą i piec kolejne 30 minut. Mięso musi być ładnie opieczone a jednocześnie nie możemy je przypalić. Mięso można podawać na ciepło i na zimno.Możemy pieczone kawałki kurczaka podać z sałatką kartoflaną.