p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kurczak w marynacie miodowej- pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny kurczak w marynacie miodowej pieczony

Kurczak w marynacie miodowej- pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w marynacie miodowej- pieczony

 

  • 6 szt udka kurczaka z podudziem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól pieprz papryka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie miodowej- pieczony
6 udek kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Udka rozdzielić ostrym nożem na pałki i podudzie, posypać papryką z każdej strony i ułożyć w formie do pieczenia. Następnie każdy kawałek kurczaka posmarować marynatą, którą należy przygotować w miseczce z wyciśniętego przez praskę czosnku, wymieszanego z majerankiem, 3 łyżkami oleju, octu balsamicznego, miodem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i zamarynować kawałki kurczaka, wstawić z blaszką na 2 godziny do lodówki. Kurczaka upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni, po 30 minutach odwrócić na drugą stronę, w razie potrzeby delikatnie podlać wrzącą wodą i piec kolejne 30 minut. Mięso musi być ładnie opieczone a jednocześnie nie możemy je przypalić. Mięso można podawać na ciepło i na zimno.Możemy pieczone kawałki kurczaka podać z sałatką kartoflaną.
Kurczak w marynacie miodowej- pieczony
Udka rozdzielić ostrym nożem na pałki i podudzie, posypać papryką z każdej strony i ułożyć w formie do pieczenia
Kurczak w marynacie miodowej- pieczony
Następnie każdy kawałek kurczaka posmarować marynatą
Kurczak w marynacie miodowej- pieczony
Mięso musi być ładnie opieczone a jednocześnie nie możemy je przypalić