kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Smażona kalarepka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kalarepka, którą naprzód gotujemy a później panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy.

Smażona kalarepka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smażona kalarepka

 

Sposób przygotowania:

Smażona kalarepka
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy kalarepkę, kroimy na cienkie pół plasterki. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy przez minutę. Przekładamy do miski z zimną wodą i po chwili wyjmujemy ugotowaną kalarepkę na cedzak, odsączamy z wody.

Na jednym talerzu przygotowujemy jajko z przyprawami, na drugim bułkę tartą. Plasterki kalarepki moczymy w jajku a następnie oprószamy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smażona kalarepka
Obraną i umytą kalarepkę kroimy na cienkie pół plasterki
Smażona kalarepka
Plasterki kalarepki moczymy w jajku z przyprawami
Smażona kalarepka
Plasterki kalarepki oprószamy bułką tartą
Smażona kalarepka
Panierowane plasterki kalarepki smażymy na rozgrzanym oleju
Smażona kalarepka
Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy