Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak z grilla z sosem diabelskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kurczak z grilla: Kurczaka naciąć wzdłuż grzbietu, wyjąć kręgosłup, mięso zbić, posypać solą i pieprzem.

Kurczak z grilla z sosem diabelskim

Składniki:

Kurczak z grilla z sosem diabelskim

 

  • kurczak
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 l czerwonego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu pieczeniowego w proszku
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Kurczak z grilla z sosem diabelskim
Kurczaka naciąć wzdłuż grzbietu, wyjąć kręgosłup, mięso zbić, posypać solą i pieprzem. W brytfannie grilla rozgrzać olej i podpiec kurczaka z obu stron. Następnie piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do 225 st. Cebulę posiekać i gotować z grubo mielonym pieprzem i czerwonym winem ok 3 min. Dodać koncentrat pomidorowy, sos w proszku i pieprz cayenne, doprawić sos do smaku.